Imprimantă cu jet de cerneală: Ar trebui să o oprim sau să o lăsăm pornită?

Imprimantele sunt o parte esențială a oricărui birou sau casă, permițându-ne să printăm documente importante, fotografii și alte materiale necesare. O imprimantă nouă nu este tocmai o achiziție ieftină, așa că este important să aveți grijă de ea, astfel încât să vă servească cât mai mult timp posibil. Atunci când lucrați la imprimanta sau când vă întrețineți imprimanta, puteți urma informațiile pe care le-ați primit, dar acestea sunt adesea complet contradictorii sau incorecte. Una dintre întrebările pe care mulți dintre noi ne-o punem atunci când folosim o imprimantă cu jet de cerneală este cum să o conectăm la rețeaua electrică. Este mai bine să lăsăm imprimanta pornită, să o oprim sau să o scoatem direct din priză atunci când nu o folosim?
În acest blog, am adunat câteva informații practice și câteva sfaturi pe care să le luați în considerare atunci când decideți ce este mai bine pentru imprimanta D-voastră.
1. Cap de imprimare - cea mai importantă parte a imprimantei D-voastră


Fiecare imprimantă cu jet de cerneală are un cap de imprimare cu semiconductori. Capul de imprimare este cel mai scump element al unei imprimante cu jet de cerneală și cel care este cel mai des supus uzurii sau defectării și care necesită înlocuire. Este important să păstrați capul de imprimare în stare bună pentru o funcționare pe termen lung și să lăsați imprimantele cu jet de cerneală pornite, deoarece acest lucru va menține capul de imprimare curat și va fi mai puțin probabil să îl deterioreze. Curățarea și întreținerea regulată a imprimantei cu jet de cerneală sunt importante pentru a menține o calitate ridicată a imprimării cât mai mult timp posibil. Diferența dintre a lăsa o imprimantă cu jet de cerneală pornită sau oprită este de obicei neglijabilă în ceea ce privește costurile de energie, dar pentru sănătatea capului de imprimare și pentru un consum mai eficient de cerneală, este mai bine să lăsați imprimanta pornită. Pornirea și oprirea frecventă a imprimantei reduce durata de viață a acesteia, așa că încercați să reduceți la minimum acest proces.


2. Economisirea cernelii


În timpul procesului de întreținere, imprimanta cu jet de cerneală consumă o anumită cantitate de cerneală. În unele cazuri, aceasta poate fi de aproximativ 20-30% din fiecare cartuș, ceea ce se poate traduce prin costuri ridicate ale cartușelor. Utilizarea cernelii pentru a curăța capetele de imprimare este importantă pentru a întreține imprimanta și pentru a asigura durabilitatea acesteia, dar uneori procesele de întreținere pot avea loc mai des decât este necesar. Frecvența fiecărui proces depinde de producător, dar pornirea imprimantei va declanșa procesul de întreținere, indiferent de producător. Prin urmare, se recomandă să reduceți la minimum consumul de cerneală și să lăsați imprimanta pornită. Acest lucru va reduce numărul proceselor de întreținere și va minimiza consumul de cerneală.


3. Consumul de energie electrică - cea mai mare îngrijorare?


În mod paradoxal, costurile energiei reprezintă una dintre principalele preocupări ale clienților. Desigur, o imprimantă cu jet de cerneală consumă mai multă energie atunci când este pornită, dar costurile energetice rămân relativ scăzute. Consumul mediu de energie în regim de așteptare al unei imprimante cu jet de cerneală poate fi de aproximativ 3W, în funcție de tipul dispozitivului. Dacă o imprimantă cu jet de cerneală funcționează continuu în regim de așteptare, la o putere de 3 W, aceasta consumă 0,072 kWh pe zi sau 26,28 kWh pe an, ceea ce se poate ridica la aproximativ 30 lei pe an dacă se include consumul de energie electrică și de distribuție. O imprimantă cu jet de cerneală oprită și conectată la rețea consumă aproximativ 1 W, așadar regimul de așteptare ne costă de trei ori mai mult față de momentul în care imprimanta este oprită și conectată la rețea, însă costul unei imprimante cu jet de cerneală pornită în regim de așteptare este neglijabil. Astfel, în ceea ce privește consumul de energie și costurile energetice, nu există aproape nicio diferență de preț între o imprimantă cu jet de cerneală pornită în modul de așteptare și o imprimantă cu jet de cerneală oprită și conectată la rețea.

Evaluarea și sfaturi pentru concluzie


  • Menținerea imprimantei cu jet de cerneală în regim de așteptare este mai economic în comparație cu costul de reparare sau de înlocuire a capului de imprimare și, de asemenea, reduce la minimum consumul de cerneală în timpul proceselor de întreținere după pornirea imprimantei. Cu o utilizare rațională a imprimantei, îi puteți prelungi durata de viață.
  • Păstrați imprimanta într-un loc convenabil pentru a vă asigura că funcționează corect. Asigurați-vă că este așezată pe o suprafață plană și stabilă și că dispune de suficient spațiu pentru ventilație.
  • Utilizați modurile de economisire a energiei: Multe imprimante au funcții de economisire a energiei care pot reduce consumul de energie în timpul perioadelor de așteptare. Activați aceste funcții pentru a minimiza costurile de energie.
  • Păstrați imprimanta în mediul potrivit: Evitați să expuneți imprimanta la lumina directă a soarelui, la umiditate și la praf. Procedând astfel, veți preveni deteriorarea și veți crește durata de viață a imprimantei.